Geen producten (0)
 

Puzzel "Bevrijding 1945" - Legpuzzel - 1000 stukjes - Tweede Wereldoorlog Bevrijding

€ 24,95 (inclusief btw 9%)
Op voorraad
Specificaties
Productcode NPU-36150
Productcode leverancier Ramshoorn
Omschrijving

Puzzel De Bevrijding 1945

Extra gratis in doos toegevoegd: Prachtige kleurplaat, J. Troost

De plaat ‘De Bevrijding 1945’ toont ons een levensecht tafereel van de bevrijding in de binnenstad van Utrecht (Biltstraat). U ziet de blijdschap op de gezichten, zoals toen ook gefotografeerd is. Duidelijk is waarom. De intocht van de Engelse en Canadese verkenningseenheden met pantserwagens met het IJsbeerembleem en motorrijders.

De soldaten in hun groene uniformen zien er vermoeid, roodverbrand en bezweet uit, maar ze forceren een glimlach. De wagens komen met moeite vooruit tussen de opdringende uitbundige menigte. Ze worden uitbundig begroet door de bevolking met allerlei Britse-, Amerikaanse en Nederlandse vlaggen.

De meisjes dragen op deze dag oranje strikken in het haar. Want koningin Wilhelmina is uit Londen teruggekeerd op Nederlandse bodem. Sommige feestvierders rijden mee op de pantserwagens. Een aantal heren probeert een plaatsje te machtigen op de volgende jeep.

Door de soldaten worden chocola, sigaretten en natuurlijk ook handtekeningen uitgedeeld. Rechtsboven is een vlag zichtbaar met het opschrift ‘Verwelkom onze bondgenoten’, maar dan wel in het Engels. Sommige mensen blijven veilig binnen en hebben vanuit de bovenramen een goed uitzicht op de stoet.

De bevrijders rijden door naar het stadhuis. Daar worden ze opgewacht door burgemeester Ter Pelkwijk, die door de bezetters was afgezet en vervangen door een NSB-burgemeester. Hij ontvangt de commandant van de bevrijdingstroepen op het bordes.

Velen verwachten dat nu spoedig de afrekening zal volgen met de landverraders. ‘Bijltjesdag’ wordt dat genoemd. Gelukkig is het niet zover gekomen dat de NSB’ers werden vermoord, op een enkele uitzondering na. Wel zijn er veel landverraders gearresteerd. Velen van hen werden bespot en mishandeld, omdat ze meegewerkt hadden met de vijand. Meisjes die in de oorlog met de Duitsers waren omgegaan, werden kaal geschoren en op de wangen en op het voorhoofd beschilderd met hakenkruizen. Dit gebeurde ook op 8 mei  in Amsterdam.

De eerste maanden kregen de mensen voedsel van de geallieerden.  Sommige Canadese soldaten kregen verkering met Hollandse meisjes. Veel Nederlandse oorlogsbruiden vertrokken  met hun mannen naar Canada. Toch kwam het niet altijd tot een huwelijk. Later zijn er kinderen uit die stelletjes geboren die nooit te weten gekomen zijn wie hun Canadese vader is.

Op 5 mei vieren we nog officieel Bevrijdingsdag. Dat is de dag dat Duitsland zich overgaf en we onze vrijheid terugkregen.

Maar eerst herdenken we op 4 mei de vele doden die gevallen zijn in de Tweede Wereldoorlog. In de hongerwinter zijn 22.ooo mensen gestorven. In concentratiekampen kwamen 114.000 Joden om het leven. In het leger en de marine verloren we 66.000 soldaten. Van de mannen die naar Duitsland gevoerd waren om daar als dwangarbeiders te werken, stierven er 34.000. Tenslotte waren er na de Tweede Wereldoorlog 90.000 mensen vermist; zijn nooit gevonden.

Vlakbij de Biltstraat in het Hogelandsepark staat als herinnering aan deze intocht van onze bevrijders een monument dat een ijsbeer voorstelt. Ze hebben dat daar geplaatst, omdat de Engelse/Canadese verkenningseenheid die Utrecht bevrijdde ‘Polar Bears’ heette. Polar bears is het Engelse woord voor ijsberen. Elk jaar wordt de bevrijding op die plek in Utrecht nog herdacht. Kinderen mogen gedichten voorlezen en de Nederlandse en Britse volksliederen klinken. Ook worden er bloemstukken bij het monument gelegd.

Nieuw!