Wat hebben de begrippen gereformeerd en creativiteit met elkaar te maken? Voor velen staat gereformeerd voor star, dogmatisch, onbeweeglijk. En dat is allemaal wel heel verwijderd van creatief. Maar als we de gereformeerde traditie op de keper beschouwen en haar theologische wortels opzoeken, dan ontdekken we dat creativiteit een wezenlijk kenmerk is van de gereformeerde theologie.
Helaas is dit kenmerk in de loop van de geschiedenis onder het stof verdwenen. In dit boek wordt creativiteit door de auteur gezien als een scheppingswerkzaamheid van de Geest. Dit wil zeggen dat het de Geest is die mensen inspireert om creatief om te gaan met wat voorhanden is in de geschapen werkelijkheid. Cultuurvorming is hier een vrucht van. Hierbij kunnen we denken aan cultuur in de brede zin, als levensstijl van een samenleving, maar ook aan cultuur in de zin van kunst. Deze creativiteit is voor een christen van groot belang om positief-constructief in de cultuur te staan, en om van daaruit ook kritisch te kunnen zijn.
De auteur constateert dat binnen de gereformeerde traditie over het algemeen alleen maar kritisch tegen de cultuur aangekeken wordt, zonder de vraag te stellen: welke positieve bijdrage kunnen wij vanuit het eigene van onze traditie leveren aan cultuurvorming?
Drs. Geluk is er van overtuigd dat de gereformeerde theologie in dit verband wat te bieden heeft. Via een verrassende studie naar wat Calvijn over cultuur heeft gezegd, gaat hij op zoek naar gereformeerde creativiteit. Hij doet een poging om wat hij hierover op het spoor komt, praktisch-theologisch te vertalen naar de situatie van de christelijke gemeente en de christen vandaag.
Uitg. Boekencentrum, 350 pag pb Nieuw boek maar vouwtje in bovenkant kaft, vandaar nu 11,90