Wanneer je niet de mogelijkheid hebt om een museum te bezoeken, heeft Claudia Martin nu een uitstekende interactieve oplossing voor kinderen. Bouw je eigen museum!
Bouw je eigen geschiedenismuseum is een erg leerzaam, creatief én leuk boek. De tentoonstelling van het museum over geschiedenis is nog niet helemaal af. De lezer wordt gevraagd om te helpen bij het afbouwen van het museum voordat de grote opening is. Je hebt een kist vol eeuwenoude schatten (de pop-ups) van over de hele wereld gekregen. Aan de hand van deze vijf mooi geïllustreerde pop-ups en nog enkele losse onderdelen zal het museum binnen korte tijd zeker een bezoek waard zijn!
Het boek bevat eigenlijk twee mogelijkheden. Je leert over bepaalde volken, archeologische vondsten en de belangrijkste gebeurtenissen in een bepaalde periode. De schrijfster vertelt over verschillende landen en beschavingen: Mesopotamië, Indusvallei, Egypte, Griekenland, China, Rome, de Maya’s en de Vikingen. Hierbij worden ook leuke weetjes en feiten verteld, waarvan ik sommige ook nog niet wist. Het boek is erg kleurrijk en staat vol illustraties. Het leest fijn, wel met enkele moeilijke woorden. Het wordt voor kinderen begrijpelijk en interessant verteld. Ondanks de vele tekst-stukjes en vele illustraties is het erg overzichtelijk. De illustraties zijn getekend alsof je echt in een museum bent: glazen vitrines en beelden met tekstbordjes met uitleg. Wat wij erg leuk vonden, is dat je door het geïllustreerde personeel toegesproken wordt om iets te gaan bouwen.
De tweede mogelijkheid is om de tentoonstelling af te bouwen door middel van uitdrukplaten in de kist (van papier) in het boek. Hierin zitten vijf goed doordachte pop-ups en nog een aantal andere voorwerpen voor in het museum. Deze vijf pop-ups bevatten eerst ook nog losse onderdelen die je nog in elkaar moet zetten door middel van vouwen. Hierbij wordt een erg gedetailleerde uitleg gegeven hoe je het moet vouwen/plaatsen en waar in het boek. Een heel groot voordeel is dat je geen lijm, plakband of schaar nodig hebt. Dus geen geklieder. Wat ik ook zeker wil benoemen, is de goede uitdrukvormen. Het laat gemakkelijk los van het papier/karton zonder erg veel druk te hoeven zetten. Geen van de vormen zijn bij ons gescheurd. Het is dus stevig genoeg. Wel wordt er aangeraden bij het vouwen en plaatsen hulp te vragen van een volwassene. Het is erg origineel dat je zelf kunt knutselen aan deze pop-ups én kunt lezen. De pop-ups zijn niet allemaal even makkelijk. Ik, als volwassene, had echt even moeite met de sarcofaag en het Vikingschip, maar als je het dan voor elkaar hebt, is het echt heel leuk om te zien. Het lijkt 3D uit het boek te komen. Het boek kan, na het plaatsen van al deze pop-ups, prima dicht. Enkele losse onderdelen die in het museum geplaatst moeten worden, gaan er wel snel uit als je iets te hard de pagina omslaat. Dus een beetje rustig door het museum gaan.
Achter in het boek heb je nog een opdracht: zoek bij welke beschaving de voorwerpen horen. Ook hier ben je enige tijd mee bezig. Op de kaft staat dat het voor de leeftijd 5+ is. Zelf vind ik deze groep kinderen te jong en denk ik meer aan kinderen vanaf zeven of acht jaar. Nadat je het boek helemaal in elkaar hebt gezet, heb je nog veel lees- en kijkplezier; dus je kunt het museum zeker meerdere keren bezoeken!
© 2025 www.refoboek.com - Powered by Shoppagina.nl