Wie was er organist voor Willem Hendrik Zwart in de Bovenkerk te Kampen? Juist! Gradus Wendt. Hier is zijn koraalboek van de 150 Psalmen, een unieke uitgave met zeer beperkte oplage die niet zal worden herdrukt. Alleen te verkrijgen via Tolle Lege Numansdorp de winkel en op refoboek.com
En wat is de link van Gradus Wendt met Klaas Jan Mulder? Hoewel Klaas Jan Mulder bekend werd door zijn reputatie als concertorganist, was hij als jongeman meer gefascineerd door de piano. “Mijn vader was dominee in Langerak. Vandaar verhuisden we naar Hattem, waar Gradus Wendt mij piano- en orgelles gaf. Ik was helemaal in beslag genomen door het pianospelen, daarom heb ik het als hoofdvak gekozen. Het fascineert mij dat je alleen je vingers hebt om de klank mee te beïnvloeden. Het voordeel van het orgel is dat je heel gemakkelijk mooie klanken kunt creëren.
Gerhardus Christiaan Wendt werd op 10 September 1914 geboren te Hattem. Hij genoot zijn opleiding bij Feike Asma. Vóór zijn benoeming in 1951 te Kampen was hij organist in Hattem en Zwolle (Oosterkerk). Hij had zodoende een reputatie in de regio opgebouwd. Bij zijn benoeming speelde waarschijnlijk ook een rol dat zijn leermeester Feike Asma in Kampen bekend was, omdat hij regelmatig in Kampen concerteerde. In 1954 emigreerde Wendt naar Zuid-Afrika. Wendt overleed in 1996.
Het is een veelzijdig koraalboek.Hierover enkele opmerkingen vooraf: Sommige psalmen is ook de afrikaanse melodie toegevoegd, wat weer een pre is omdat wij die soms als gezang kennen. Hierdoor kun je het ook als gezang voorspel en koraal gebruiken. Psalm 102 kennen ze in Afrika als melodie 77/86 en is ook zo opgenomen. Psalm 130 voorspel en koraal kun je gebruiken als 'blijf bij mijn Heer'. Psalm 79 is als een half vers opgenomen. Psalm 119 izs eigenlijk de melodie van Psalm 120. Psalm 46 is een ietwat gewijzigde melodie op een Vaste Burgt. Zomaar enkele kanttekeningen en ook wat must haves zodat het boek echt veelzijdig is te gebruiken.
Voorbeelden vind je hier: https://www.youtube.com/playlist?list=PLiuBGTG9mOh68eBpnIr_CfHCaorYAGLmp
Wat betreft dit koraalboek, wordt van de organisten verwacht dat zij beschikken over een orgel met twee klavieren en pedaal. De moeilijkheidsgraad van de meeste psalmbewerkingen is gemiddeld en zij zijn met beperkte studie onder de knie te krijgen. Veel bewerkingen kunnen manualiter worden uitgevoerd terwijl eveneens een groot aantal bewerkingen twee klavieren vereist, ook de psalmmelodie wel eens met uitkomende stem wordt gespeeld, in de tenorstem ligt of is ‘verhuisd’ naar de pedaalpartij. Er is gekozen voor eenvoudig pedaalspel zodat ook de meeste amateur-organisten met dit koraalboek aan de slag kunnen.
De registraties worden opengelaten (op enkele plekken na) en de organist kan zelf kiezen als hij een voorspel heeft verkend en de psalmtekst heeft ingelezen. Wij hopen dat dit uitgebreide koraalboek mag bijdragen aan een levendige en geïnspireerde gemeentezangpraktijk in tal van Zuid-Afrikaanse en Nederlandse kerken. Soli Deo Gloria!
Sommige psalmen is ook de afrikaanse melodie toegevoegd, wat weer een pre is omdat wij die soms als gezang kennen. Hierdoor kun je het ook als gezang voorspel en koraal gebruiken. Psalm 102 kennen ze in Afrika als melodie 77/86 en is ook zo opgenomen. Psalm 130 voorspel en koraal kun je gebruiken als 'blijf bij mijn Heer'. Psalm 79 is als een half vers opgenomen. Psalm 130 is de melodie Blijf bij mij Heer'. Zomaar enkele kanttekeningen must haves. Als je het gebruikt in de diensten dus vooraf goed kijken welke je kunt gebruiken qua melodie en welke niet. Het is voor dit veelzijde koraalboek aan te bevelen dit vooraf goed door te nemen.
Uitgave in 3 pracht delen, Nieuw! Zie voorbeelden ook bij de afbeeldingen
© 2025 www.refoboek.com - Powered by Shoppagina.nl