De Duitse overheerser dwingt in 1943 Arie Poortman tot het doen van landarbeid in de omgeving van het Zuidduitse dorpje Biebesheim. Temidden van de eenvoudige plattelanders ervaart hij de verstikkende beklemming van het oorlogsgebeuren, dat hem, als een net, in gaan en staan belemmert. Juist onder het Duitse volk, dat hem van huis en haard verdreven heeft, vindt hij vrienden in nood. Tijdens de enkele jaren van zijn ballingschap vergroeit Arie Poortman met het werk van de arme verdrukte boeren, die hun zonen moesten offeren voor het vaderland. Hun leed wordt zijn leed en zijn leed hun leed. Het wordt de lezer duidelijk, dat de Duitse gewone man niets meer van het nazi-dom verwachtte of behoefde.
In zijn auto-biografisch werk laat schrijver P.M. van Poortvliet ons kennis maken met een scale van bijzondere figuren: de bijna vaderlijke burgermeester Geipert, de Calvijnkenner Leuthäuser, die "Der Himmelgendarm" genoemd werd, de rechtvaardige zoon Karl van de ontaarde chef Heintzen, het vlijtige moedertje Mathilde, de zorgzame Wedels en de oprechte Paula. Een bonte rij van gebeurtenissen tekent ons het landleven en oorlogsleed. Tragisch dieptepunt en tegelijk hoogtepunt van het boek vormt de lijst van oorlogsslachtoffers.
Al met al een lezenswaardig boek, waarin getoond wordt hoe diep de Duitse bevolking onder Hitlet gebukt gegaan is en hoe ook zij heeft uitgezien naar het einde van de wrede oorlog.
Uitg. Kool, 110 pag. gebonden, in mooie staat!
© 2024 www.refoboek.com - Powered by Shoppagina.nl