Uit de voorgeschiedenis van het kerkelijk leven in Krimpen, die in een enkele bladzijde wordt beschreven, blijkt dat de Reformatie weliswaar veel invloed had, maar dat er pas in 1861 een zelfstandige hervormde gemeente in het dorp aan de IJssel werd gesticht.
Dat er in Krimpen een gereformeerde gemeente ontstond, was vooral te danken aan mensen die er zich van elders vestigden. Aanvankelijk kerkten ze in Capelle aan den IJssel en moesten daarvoor de rivier oversteken. Naarmate de groep groeide, ontstond er behoefte aan eigen diensten in Krimpen. De eerste had plaats op 19 oktober 1969, twee jaar later werd de gemeente geïnstitueerd, weer twee jaar later kreeg ze al een eigen herder en leraar in de persoon van ds. G. J. van den Noort. Deze was predikant in de moedergemeente Capelle in de tijd dat in Krimpen een afdeling ontstond.
Rouwdienst
Het herdenkingsboek maakt melding van nog andere bijzondere momenten in de geschiedenis van de Krimpense gemeente. Zoals de eerste dienst, op 26 maart 1976, in het nieuwe kerkgebouw. Dat was een rouwdienst, en wel van de eigen predikant die een dag voor de geplande ingebruikname werd begraven. „De eerste maal dat de klok luidt, is het als doodsklok”, meldt het herdenkingsboek sober maar betekenisvol.
Opmerkelijk is ook dat de tweede eigen predikant van Krimpen, ds. J. de Pater, bij diens intrede werd toegesproken door toen nog student C. Sonnevelt. Ruim tien jaar later zou deze zelf intrede doen in de gemeente. Ook onder de vierde predikant ds. A. Schot, die tot op heden Krimpen dient, groeide de gemeente. Het kerkgebouw van 1976 werd daarom vorig jaar fors uitgebreid tot 1250 zitplaatsen.
Het boek bevat waardevolle hoofdstukken waaronder levensbeschrijvingen van (oud-)predikant(en), bijdragen van oud-ouderlingen W. J. Karels en C. Neele die zelf inmiddels predikant zijn, en een interview met A. Kalkman, de oudste ouderling uit de kerkenraad. Door deze opzet is er wat dubbelloop ontstaan.
Nieuw! 175 pag. gebonden.
© 2024 www.refoboek.com - Powered by Shoppagina.nl